Geslaagde première komedie Liefde Half om Half

(Gezien door Kees Daris, Knegsel, 29 april 2022)

Voor het eerst in meer dan twee jaar is de theaterzaal van MFA De Leenhoef volgestroomd voor een première van Theater ’t Ros. Vooraf is de stemming al goed, aan alles is te merken dat de bezoekers hun toneelavondje uit in Knegsel gemist hebben. Bij binnenkomst wordt geadviseerd om de folder te lezen. Het is namelijk belangrijk om te weten dat het stuk zich op twee locaties tegelijk afspeelt.

Als het doek opengaat klinkt een spontaan applaus voor het decor. Zowel de huiskamer van Frank en Fiona Fideldij (Thijs Bierens en Carin van der Velden) als de die van Bob en Susan de Waal (Harm Kok en Erica Rombauts) zijn (door elkaar) te zien. In het eerste bedrijf moet het publiek even wennen aan de scenes die in de verschillende huiskamers plaats vinden en door elkaar gespeeld worden. Als snel wordt duidelijk dat Bob de Waal het niet zo nauw neemt met zijn rol als huisvader. Hij zegt op woensdagavond de kroeg ingedoken te zijn met zijn nieuwe collega van de boekhouding, Willem Vuursteen. Susan besluit daarop om de familie Vuursteen uit te nodigen voor een etentje op vrijdagavond. In huize Fideldij is het al niet anders. Fiona lijkt behoorlijk uitgekeken op haar man en is op de dag daarvoor erg laat thuis gekomen, zonder dat ze aan Frank daarvoor een verklaring af wil leggen. Het toeval wil dat Frank Fideldij, zijn medewerker Willem Vuursteen ‘s avonds bij hem thuis uitgenodigd heeft voor een etentje, samen met hun vrouwen.

In het tweede bedrijf ontploft de zaal als de zelfverzekerde boekhouder Willem Vuursteen (Hans Keeris) en zijn schuchtere vrouw Toos (Ans Tholen) ten tonele verschijnen. Je ontkomt er niet aan om toch even terug te denken aan de heer en mevrouw De Bok, een creatie uit de jaren 80 van André van Duin en Corrie van Gorp. Het is bijzonder dat we getuige worden van twee etentjes die op verschillende tijdstippen plaats vinden en waar Willem en Toos zijn te gast bij zowel de familie Fideldij als bij de Waaltjes. Zowel het publiek als Willem en Toos worden getuige van de strubbelingen van de andere twee stelletjes, die zo blijkt, ook nog eens een affaire met elkaar hebben. De scenes ontaarden in een wel heel ongemakkelijke situatie.

Na de pauze worden de Vuursteentjes uit elkaar gedreven door Frank Fideldij. Hij suggereert dat Bob de Waal een relatie zou hebben met de brave Toos. De naïeve, en normaal zo zelfverzekerde Willem gelooft direct dat zijn vrouw vreemd gaat en zet de zaak behoorlijk op stelten. Na afloop reageert het dankbare publiek met een staande ovatie. Theater ’t Ros voldoet aan de verwachtingen, waar het publiek al decennia lang voor naar Knegsel komt, een avondje heerlijk ontspannen lachen.

Aan het einde ontvangt Adriaan Keeris uit handen van de voorzitter van ’t Ros een aandenken voor zijn 25-jarig lidmaatschap. Behalve dat Adriaan speelt en decors ontwerpt en bouwt, stelt hij ook nog een deel van zijn boerenbedrijf beschikbaar voor de opslag van decorstukken en rekwisieten. Bovendien heeft hij een heus ’t Ros-museum ingericht, met foto’s, affiches en rekwisieten die herinneren aan eerder gespeelde stukken.

Theater ’t Ros speelt Liefde Half om Half nog op 6, 7, 8, 12 en 13 mei a.s. in De Leenhoef aan de Steenselseweg 8 in Knegsel. Kaarten kunnen gereserveerd worden via WWW.THEATERTROS.NL